در زمانهای نه چندان دور برای تخریب بتن از ابزاری مانند پتک استفاده میشد، اما امروزه تجهیزات مدرن کار تخریب بتن را بسیار آسانتر کرده اند که در این مقاله به معرفی انواع ابزار تخریب بتن میپردازیم.
انواع ابزار تخریب بتن
از گذشته تا به حال برای تخریب بتن از ابزار های مختلفی استفاده می شود. بتن یکی از مهمترین مصالحی است که برای ساخت ساختمان ها و موارد دیگر استفاده می شود حال گاهی اوقات نیاز است که بتن های ساخته شده تخریب شوند بنابراین به ابزار های تخریب بتن نیاز است. انواع ابزار تخریب بتن شامل موارد زیر می شود.
- بتن کن
- چکش تخریب
- سنگ شکن بتنی هیدرولیک
- سنگ شکن
- اره سیمی بتن
- اسپلیتر هیدرولیک
- چکش هیدرولیک
بتن کن؛ بهترین گزینه برای شکستن بتن
بتن کن، بتن شکنهای سبک وزنی هستند که میتوان آنها را برای شکستن سطوح عمودی و سقفها به کار برد. این ابزار، به صورت برقی، پنوماتیک یا هیدرولیکی تغذیه میشود و معمولاً بین ۱۰ تا ۶۰ کیلوگرم وزن دارند. وزن آنها یکی از نشانههای عملکرد خوب آنها است. هرچه ابزار سنگینتر باشد، قدرت آن بیشتر است هم چنین عمل خرد کردن این نوع تجهیزات سریع است و از ۹۰۰ تا ۳۰۰۰ ضربه در دقیقه متغیر است.
از آنجا که چکشهای خرد کن بیشتر برای شکستن بتن در سطوح عمودی و سقفی استفاده میشوند، باید سبک باشند. می توان با نگه داشتن دستهای در پشت ابزار با دست دیگر خرد کردن بتن را انجام داد. برخی از این چکش ها دارای دسته دوم برای گرفتن هستند که این امر به اپراتورها اجازه میدهد وزن ابزار را کنترل کرده و عملکرد خرد کردن را در زوایای مختلف انجام دهند. تولیدکنندگان گزینههای بیشتری را روی چکشهای خرد کن خود ارائه میدهند از جمله دستههای دوار، ضربه گیر و محافظ های حرارتی که کاربر پسند باشند.
چکش تخریب؛ چکشی برای ضربه زدن
چکشهای تخریب مانند بتن کن هستند و از نظر عملکرد نیز به همان شیوه استفاده میشوند. با این حال چکشهای تخریب برخلاف بتن کن ها که میتوانند برای ایجاد سوراخ نیز استفاده شوند، عمل ضربه زدن را نیز انجام میدهند.
چکش تخریب می تواند ضربات قویتری نسبت به بتن کن وارد کند، این چکشها معمولا تا ۳۵ درصد قدرت بیشتری دارند. این در حالی است که در هر دقیقه ضربات کمتری نسبت به بتن کن وارد میکنند، افزایش قدرت در وسیله باعث می شود کار تخریب بتن و سنگ تراشی سریع تر انجام شود.
سنگ شکن بتنی هیدرولیک؛ ابزار تخریب هوشمند بتن
از سنگ شکنهای بتنی هیدرولیک برای تخریب بتن به صورت هوشمند استفاده میشود و با نام سنگ شکن ثانویه و پودر کننده نیز شناخته میشوند، ازآنها برای تبدیل بتن به قطعات کوچکتر قابل کنترل یا بازیافت و همچنین جداسازی آرماتور فولادی از بتن استفاده میشوند.
سنگ شکنهای بتنی ثانویه دارای سه مدل مخروطی، غلتکی، ضربه ای وجود دارند و در کارهایی که تخریب اولیه توسط چکش تخریب، سنگ شکن یا اره انجام می گردد، استفاده میشود.
سنگ شکن؛ ابزاری قوی برای در هم شکستن بتن
سنگ شکن های ثانویه را در مورد قبلی توضیح دادیم، الان قصد داریم به توضیح سنگ شکن های اولیه بپردازیم؛ معمولاً این سنگ شکن های اولیه عمود بر زمین کار میکنند. به همین دلیل، دسته T شکل متداولترین طراحی برای این سنگ شکنها می باشد. بعضی از این سنگ شکن ها با دسته D شکل طراحی شده است که به اپراتور اجازه میدهد تا قطع کننده را برداشته و به صورت افقی کار کند.
مانند بتن کن ها، سنگ شکنها نیز به صورت هیدرولیک، الکتریکی یا پنوماتیک تغذیه میشوند. عملکرد ضربات سنگ شکنها معمولاً کمی کندتر از بتن کن است و از ۸۰۰ ضربه در دقیقه تا نزدیک به ۲۰۰۰ ضربه در دقیقه متغیر است. وزن سنگ شکنها از ۶۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم است که یک شاخص خوب برای قدرت آنها محسوب میشود.
سنگ شکن های سنگ فرش با وزن بین ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم می باشند که برای خرد کردن بتن به منظور تعمیر و روسازی با عمق جزئی مفید هستند. سنگ شکن های سنگ فرش با وزن ۱۲۰ کیلو و بیشتر میتوانند کارهای تخریب متوسط تا سنگین را انجام دهند و برای تخریب، روسازیها، جادهها و بتن های ضخیم استفاده میشوند. یکی از انواع کارهایی که سنگ شکنها انجام می دهند، تخریب بتن با مقاومت بالا است که در باند فرودگاه مشاهده میشود.
اره سیمی بتن؛ حلقهای از سیم الماس
این ارهها برای اولین بار در معادن سنگ مورد استفاده قرار گرفت. ارههای سیم الماسی از دهه ۱۹۸۰ برای برش بتن استفاده شدند. حلقهای از سیم الماس بر روی چرخ دوار نصب می شود که توسط موتور هیدرولیک یا الکتریکی باعث برش بتن می شود. موتورهای هیدرولیک که از واحدهای برقی، بنزینی یا دیزلی استفاده میکنند؛ هنگام برش بتن عملکرد بهتری دارند هم چنین برای خنک کردن و شستشوی برش، به بتن آب زده میشود.
ارههای سیم الماسی از ارههای دایرهای، کارآمدتر هستند به طوری که می توان تقریباً با هر ضخامتی بتن را برش دهند؛ هم چنین این مسئله آن ها را برای انواع تخریب سنگین موجود در پلها، لعابها و سازههای بتنی ضخیم بسیار کارآمدتر میسازد.
اسپلیتر هیدرولیک؛ ابزاری با صدای کم برای خرد کردن بتن
اسپلیترهای هیدرولیکی وسیله ای هستند که شکستن بتن را با کمترین سر و صدا و آوار انجام می دهند. سایز این ابزار متوسط است و میله ای از سوراخ هایی که قبلا حفر شده اند وارد جسم مورد نظر می شود و توسط پیستون فشاری رو به پایین به میله وارد می شود و با نیروی وارد شده به اطراف شکاف ایجاد شده بزرگ تر شود و بتن می شکند. هیچ ضربه سنگینی برای ایجاد شکاف استفاده نمیشود. بنابراین فرآیند خرد کردن به سرعت و بدون هیچ سر و صدا انجام می شود تا بتن به قطعات قابل کنترل تقسیم شود.
اسپلیتر هیدرولیک معمولی بین ۱۵۰ تا ۴۰۰ تن نیرو وارد میکند. خوب است بدانید که این دستگاه نیز مانند سایر دستگاه ها مدل های مختلفی دارد که با توجه به ابعاد و نیرو لازم برای تخریب بتن باید مدل مورد نظر انتخاب شود که اکثر پیمانکاران پمپهای هیدرولیک با هوا را ترجیح میدهند، زیرا از ابزارهای کمپرسور هوا نیز میتوان برای تغذیه متههای مورد استفاده برای ایجاد سوراخ در بتن نیز استفاده کرد هم چنین می توان تقسیم کنندههای هیدرولیک متعدد را طوری تنظیم کنیم که در کنار هم از یک پمپ هیدرولیک استفاده کنند و نیروی تقسیم ترکیبی بیشتری را فراهم کنند که هنگام شکستن بتن ضخیم یا متراکم بسیار مفید است.
برای عملکرد صحیح دستگاه، سوراخها باید مستقیماً در بتن با قطر دقیق ایجاد شوند و به قدری عمیق باشند که هنگام فرو رفتن میله به داخل حفره؛ میله را در خود جای دهند تا شکاف ایجاد شده باعث تخریب جسم کار شود.
چکش هیدرولیک؛ ابزاری بینظیر برای خرد کردن بتن
چکش های هیدرولیکی وسیله ای هستند که بر روی ماشین بیل مکانیکی نصب می شوند که هرچه چکش سنگینتر باشد، وسیله نقلیه حامل باید سنگینتر باشد تا در زمان رسیدن چکش به حداکثر سرعت خود از واژگون شدن وسیله نقلیه جلوگیری شود.
نحوه کار چکش هیدورلیکی به این صورت است که روغن هیدرولیکی به وسیله شلنگ هیدرولیکی به جلوی پیستون منتقل می شود وسپس توسط رگلاتور روغن هیدرولیک به پشت پیستون می رود و باعث پایین آمدن پیستون و ضربه زدن چکش می شود.