در پروژههای عمرانی ممکن است به دلایلی مانند عدم تطابق بتنریزی با نقشه اجرایی، تغییر نقشه، اشتباهات اجرایی یا مقاومت پایین بتن و دیگر المانهای سازه درعملیات مقاومسازی، نیاز به تخریب بتن باشد.
اما تخریب بتن چیست؟ با چه روشهایی اجرا میشود؟ برای تخریب بتن به چه ابزارآلاتی نیاز است؟ در هنگام تخریب بتن باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
در این نوشتار آی ام سی مارکت به این سوالات پاسخ میدهیم.
تخریب بتن چیست؟
به فرآیند برش، جداسازی و حذف کنترلشده بتن، تخریب بتن میگویند. تخریب بتن فرآیندی تخصصی است و حتما باید توسط نیروی متخصص و بامهارت انجام شود؛ چرا که هر اشتباهی میتواند آسیبهای جانی و مالی زیادی را به بار بیاورد.
فرآیند تخریب زمانی که با بتن مسلح روبهرو باشیم به مراتب سختتر میشود. در تخریب بتن مسلح رعایت نکات ایمنی بسیار مهم است. همچنین به دلیل آرایش آرماتور داخل بتن، در زمان تخریب ممکن است مشکلاتی مانند از بین رفتن یکپارچگی سازه، وارد شدن آسیب به المانهای دیگر، ایجاد ارتعاش در المانهای سازهای و یا ایجاد مشکل برای کل سازه به وجود بیاید. به همین دلیل برای این کار حتما از نیروی متخصص و با دانش کمک بگیرید.
روشهای تخریب بتن
مانند هر فعالیت دیگری فرآیند تخریب بتن میتواند با ابزار مختلفی انجام شود. به عنوان مثال، بتن کن تا حدودی قدرت تخریب هم دارد اما ابزار مناسبی برای تخریب نیست و عموما در سوراخکاری و کندهکاری بتن و دیوار کاربرد دارد. اما زمانی که صحبت از عملیات تخریب میشود، بسته به جزئیات اجرا و نوع پروژه و چالشهای آن، روشهای مختلفی برای تخریب بتن وجود دارد. هر کدام از این روشها به دستگاهها و تجهیزات مختلفی نیاز دارد. انتخاب مناسبترین روش به شرایط پروژه و دانش و تخصص پرسنل آن بستگی دارد. در ادامه به مرسومترین روشهای تخریب بتن میپردازیم:
تخریب بتن با واترجت
شاید عجیب به نظر برسد، اما با آب میتوان بتن را تخریب کرد! تخریب بتن با واترجت روشی نسبتا جدید برای تخریب بتن است که در آن آب را با فشار بسیار زیادی روی سطح میگیرند و ذرات بتن را از هم جدا میکنند. در این روش آب با فشار بالغ بر ۲۵۰۰ بار به بیرون پرتاب میشود و باعث جداشدن ترکیبات مواد آلی بتن میشود. به همین دلیل این روش باید توسط اپراتور متخصص واترجت یا جت زن انجام شود.
این روش برای تخریب بتن به صورت قطعات یکپارچه بسیار مناسب است. واترجت آلودگی صوتی و زیست محیطی ایجاد نمیکند، سرعت نسبتا بالایی دارد و کمترین آسیب و لرزه را به قسمتهای باقیمانده سازه وارد میکند. تخریب بتن با واترجت نسبت به دیگر روشها ایمنی بالاتری برای اپراتور دارد و ارتعاشات وارده به سازه و تخریب دیگر المانهای سازه در این روش بسیار کم است. هرچند این روش قیمت تمام شده بسیار بالایی دارد و بهتر است در پروژههایی استفاده شود که حساسیت نسبت به آسیب به المانهای دیگر سازه بالا باشد.
تخریب بتن با پیکور
در این روش از چکش تخریب یا پیکور برای تخریب بتن استفاده و با اعمال ضربات مکانیکی به بتن عملیات تخریب انجام میشود. چکشهای تخریب معمولا به دو صورت چکش برقی و پنوماتیکی یا بادی تولید میشوند. تخریب بتن با چکش تخریب مانند هر روش دیگری مزایا و معایب خاص خود را دارد.
تخریب بتن با بیل مکانیکی
در این روش با اتصال پیکورهایی مخصوص به بیل مکانیکی، فرآیند تخریب را انجام میدهند. این روش در پروژههای بسیار بزرگ تخریب کاربرد دارد و دارای محدودیتهایی است که نمیتوان آن را در تمام پروژهها به کار برد.
تخریب بتن با اسید
یکی دیگر از این روشها، تخریب بتن با اسید است. این روش در پروژههای تخریب کوچک کاربرد دارد اما رواج چندانی در پروژههای عمرانی پیدا نکرده است. برخی از مهمترین محدودیتهای تخریب بتن با اسید مشکلات و خطرات کار با اسید و در دسترس نبودن اسیدهای مخصوص در برخی موارد است.
تخریب بتن با کتراک
یکی دیگر از پراستفادهترین روشها، تخریب بتن با مواد شیمیایی است. یکی از کاربردیترین انواع مواد شیمیایی برای تخریب بتن، کتراک است. در تخریب بتن با مواد شیمیایی و کتراک ابتدا سوراخهایی در بتن ایجاد میکنند و بعد داخل این سوراخها کتراک ریخته میشود. این مواد به مرور زمان با ایجاد واکنش شیمیایی و انبساط داخل بتن، باعث تخریب آن میشوند. از جمله ویژگیهای استفاده از مواد شیمیایی، عدم کنترل دقیق میزان تخریب است؛ چراکه ممکن است کتراک به نواحی مجاور رفته و باعث تخریب آن بشود.
در هنگام تخریب بتن باید به چه نکاتی توجه کرد؟
تفاوتی ندارد قصد تخریب بتن با چکش تخریب را داشته باشید یا با کتراک؛ حتی در سادهترین روش تخریب بتن هم مهمترین مساله، ایمنی است. جدا از نکات ایمنی که هر کدام از روشهای تخریب بتن دارند، بعضی اصول و الزامات عمومی و کلی برای تمامی روشها وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
- نوع پوشش بسیار مهم است. حتما از کفش، کلاه، عینک و دستکش مناسب استفاده کنید.
- در روشهایی مانند کتراک، اسید و… که آلودگی زیادی دارند، حتما از ماسک استفاده کنید.
- در مورد وسایلی مانند پیکور که لرزش زیادی دارند، از دستکش مخصوص استفاده کنید.
- در زمان تخریب قطعات بزرگ بتنی مانند تخریب تیر بتن به پایداری کل سازه توجه کنید و در صورت لزوم از المانهای سازهای کمکی و موقت استفاده کنید.
- در حملونقل قطعات تخریب شده به ایمنی عابران و افراد حاضر در محیط بسیار دقت کنید.
کدام روش تخریب بتن مناسبتر است؟
در این مقاله از آی ام سی مارکت درباره تخریب بتن و روشها اجرای آن و ابزارآلات مورد نیاز برای تخریب بتن را بررسی کردیم و به نکاتی که باید در هنگام تخریب بتن رعایت کنیم، پرداختیم. در نهایت برای انتخاب بهترین روش تخریب بتن باید بگوییم که انتخاب بهترین روش بستگی به نوع پروژه، بودجه و حجم تخریب دارد. آیا تجربه تخریب بتن داشتهاید؟ شما چه روشی را برای تخریب بتن پیشنهاد میکنید؟ سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
بریکرهای پنوماتیک و هیدرولیک را به نقل از بتن شیمی خاتم بخوانید:
در این روش، با کمک ماشینآلات دستی یا بومی تخریب بتن آغاز میشود، که شامل مراحل روسازی، عرشه پل و پی هستند. سطح کار به دست آمده با این روش به طور معمول به مقاومت بتن، اندازه چکش شکن ها، شرایط کار و میزان تقویت کننده فولادی استفاده شده در بتن، بستگی دارد. بنابراین استفاده از بریکرهای پنوماتیک و هیدرولیک، یک روش تخریب بتن مسلح به شمار میآید.
بیشتر بدانیم! :
- تفاوت باتری لیتیوم یون با باتری نیکل کادمیوم + تاریخچه و کاربرد هرکدام
- تراز چیست ؟معرفی انواع آن بهمراه کاربردشان
- افزایش طول عمر ابزار آلات + 11 نکات مهم
- راهنمای جامع خرید انواع ابزار آلات
- معرفی انواع ابزار آلات صنعتی + قیمت و گارانتی
- مهمترین ابزار آلات ساختمانی و کاربرد آنها
جهت مشاهده دیگر ابزار آلات صنعتی و برای استعلام موجودی و قیمت کلیک کنید : IMC Market | مرجع تخصصی آهن و ابزارآلات صنعتی
منبع: وبسایت ابزار رونیکس