پیستوله برقی چیست و چه کاربردی دارد ؟ این دستگاه در واقع عبارت است از رنگ پاش هایی که با تکنولوژی خاصی اقدام به پاشش رنگ می نمایند، به این صورت که درون سیستم این ابزار ، یک مخزن رنگ و یک مخزن هوا وجود دارد که با برخورد هوا با رنگ باعث پودری شدن رنگ و در نهایت اسپری شدن آن به بیرون می شود .
پیستوله یکی از ابزار های مهم و کاربردی در رنگ پاشی است. استفاده از پیستوله برقی موجب سرعت کارها در حجم بالا می شود و علاوه بر این می توان سطوح را به صورت یکنواخت و یک دست ، رنگ آمیزی کرد. کار با پیستوله برقی موجب صرفه جویی در زمان نیز می شود. هنگام کار با پیستوله های برقی از دو مدل رنگ پاشی افقی و عمودی می توان استفاده کرد.
در این مقاله سعی داریم تا به صورت کامل با پیستوله های رنگ پاش برقی آشنا شده و کاربرد های آن را برای شما شرح دهیم .
پیستوله های برقی دارای یک قسمت به نام تفنگ پاشش هستند که گاز های تبدیل شده به پودر رنگی را به بیرون منتشر می نمایند، این تفنگ ها یا به اصطلاح اسپری گان ( Spray Gun ) به صورت های مختلفی از قبیل دستی، بادی ، اتوماتیک و … تبدیل می شوند .
این اختراع در سال های بعد توسط ادوارد سیمور (Edward Seymour) تکامل یافت و به رنگ پاش های امروزی که در بازار به نام پیستوله برقی میشناسیم تبدیل شد ، در این پیستوله ها رنگ تبدیل به گاز می شود .در این پیستوله ها رنگ تبدیل به گاز به شکل پدر رنگی پخش می شود .
تاریخچه پیستوله برقی :
در سال های بسیار دور آقای فرانسیس داویس میلت ( Francis Davis Millet ) پایه گذار نقاشی به وسیله اسپری بوده ، که در سال های بعدی یعنی ۱۸۹۲ با تکامل این اختراع بدست آقای ویلیام پرتیمن ( William Pretyman ) با استفاده از یک شلنگ و سوزن به خصوص و ترکیب نفت به علاوه فلز سرب سفید موفق شد یک رنگ پاش ابتدایی اختراع کند.
اجزای پیستوله برقی چیست ؟
پیستوله های برقی با توجه به نوع پاشش رنگ ،دارای قطعاتی به شرح زیر می باشند :
- فیلتر
- سوئیچ
- ساچمه
- سیم تغذیه
- محور فولادی
- بوبین
- لوله برنجی
- دکمه انتخاب مقدار رنگ
- بدنه اصلی
- محکم کننده مخزن
- فنر پستانک
- سر لوله برنجی
- ترمینال
- کلاهک مفصلی
قطعات ذکر شده بالا با توجه به عملکرد و نوع پیستوله می تواند متفاوت باشد .
کاربردهای پیستوله برقی چیست
اصلی ترین کاربرد پیستوله برقی چیست ؟ اصلی ترین کاربرد آن در عملیات رنگ آمیزی سطوح مختلف خارجی می باشد ، این ابزار اصولا در رنگ کاری ها استفاده می شود به این خاطر که حجم زیادی از رنگ به صورت اسپری از طریق نازل پاشش به بیرون پرتاب می شود .هنگام کار با پیستوله برقی رنگ به صورت اسپری از طریق نازل پاشش به بیرون پرتاب می شود .
صنایع خودرو سازی ، دوچرخه سازی ، دکوراسیون داخلی منزل و اداری از جمله مبلمان، کابیت، دیوار، پارتیشن و موارد مشابه ، از پر مصرف ترین اصنافی هستند که از پیستوله برقی استفاده می کنند .در ادامه به صورت تیتر وار اشاره می کنیم که کاربرد های پیستوله برقی چیست.
- رنگ آمیزی دیوار
- رنگ آمیزی محصولات در کارخانه های صنعتی
- پاشیدن مواد ضدعفونی کننده و موارد مشابه
- رنگ آمیزی فلزات و نرده ها
- رنگ آمیزی روی سطوح چوبی و بدنه مبلمان
انواع نازل در پیستوله های برقی
پیستوله ها نازل های مختلفی دارند که بر اساس شکل و اندازه با یکدیگر متفاوت هستند. هر کدام از این نازل ها کاربرد و کارایی خاصی دارند و با توجه به حجم کار و نیازی که هنگام کار داریم باید نازل ها را انتخاب کنیم. سایز نازل ها در پیستوله های برقی مهم است و در کارایی آنها تاثیر گذار است. رایج ترین نازل ها به شرح زیر است.
- نازل خرطومی شکل
- نازل خرطومی تو خالی
- نازل جریان صاف
انواع سیستم پاشش رنگ در پیستوله های برقی
پیستوله های برقی با دو قابلیت HVLP و LVLP پاشش رنگ را انجام می دهند.
- HVLP : در این پیستوله ها اسپری به صورت تفنگی انجام می شود. برای تامین هوا از یک کمپرسور استفاده می شود. این قابلیت همانند یک توربیتن عمل کرده و حجم بسیاری از هوای گرم با یک فشار کم از دهانه رنگ پاش بیرون می آید.
- LVLP : رنگ پاشی در این پیستوله بر خلاف رنگ پاشی HVLP انجام می شود. در این دستگاه از حجم کمی از هوا برای تبدیل شدن آن به رنگ استفاده می شود.
روش های رنگ پاشی
رنگ پاشی در پیستوله های برقی به دو روش دستی و خودکار انجام می شود. با توجه به کاربرد پیستوله برقی و نوع کاری که قرار است انجام دهیم می توانیم یکی از این دو روش را انتخاب کنیم.
روش دستی رنگ پاشی
یکی از ساده ترین و آسان ترین شیوه های رنگ پاشی است و در کارهایی با حجم کم انجام می شود. موارد کاربرد این شیوه بیشتر برای رنگ آمیزی سطوح است.
رنگ پاشی خودکار
در روش رنگ پاشی خودکار دقت بیشتری نسبت دستی وجود دارد. علاوه بر این در این روش رنگ پاشی با سرعت و دقت بیشتری انجام می شود. از این روش بیشتر برای کارهایی با حجم بالا انجام می شود که در اجرای آنها نیاز به سرعت و دقت بیشتری داریم.
در این مقاله سعی کردیم تا جایی که ممکن است به موضوع پیستوله برقی چیست و چه کاربردی دارد بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به دسته محصولات آروا با عنوان پیستوله برقی مراجعه کنید. همچنین می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات در زیر همین مطلب نیز مطرح کنید.
نحوه تنظیم پیستوله برقی
پیستوله برقی یکی از ابزارهای کاربردی جهت رنگ آمیزی سطوح مختلف می باشد. با کمک نازل پیستوله و سرعت پاشش می توان در مدت زمان کمی حجم بالایی را رنگ آمیزی کرد و رنگ ها نیز می تواند دارای انواع مختلفی باشند. اما یکی از موارد که باید در نظر گرفت نحوه تنظیف کردن پیستوله برقی است چرا که باعث می شود نازل ها تمیز بمانند و از خراب شدن دستگاه نیز جلوگیری می کند. در واقع یکی از مواردی که موجب خرابی دستگاه های مختلف می شود عدم رسیگی درست و مراقبت از آنها می باشد که با رعایت این نکات می توانیم از خرابی آنها چلوگیری نماییم.
برای انجام دادن این کار و تنظیف پیستوله برقی باید در حین کار و بعد از اتمام شدن کار با پیستوله موارد مهمی را در نظر گرفت و با انجام دادن این کارها می توانیم از پیستوله برقی به مدت زمان بیشتری استفاده نمود و در واقع باعث افزایش طول عمر دستگاه می شود. در ادامه به موارد مهمی در این زمینه اشاره می کنیم و به صورت مختصر هر کدام را توضیح می دهیم.
- پس از اینکه کار با پیستوله برقی تمام شد پیستوله را در داخل محلول های تمیز کننده قرار دهیم تا به خوبی تمیز شود.
- نازل پیستوله و کلاهک را با برس به خوبی تمیز کنیم.
- محلول های تمیز کننده را در مسیر عبور رنگ استفاده کنیم تا به خوبی تمیز شود.
- زمانی که می خواهیم سوزن پیستوله را نصب کنیم ماشه را به سمت عقب بکشیم.